ASEMA   TUOTTEET   YHTEYSTIEDOT  
  historia rakennus uutisia  
 


SELKI-ASEMARAKENNUS

 

Selin seisake on Hanko-Hyvinkää radan varrella Otalammen ja Röykän asemien välissä. Seisakki rakennuksen lisäksi asema miljööseen kuuluu yksinkertainen vahtitupa, joka on toiminut asemamiehen perheen kotina, sekä sauna-leivintupa ja piharakennus navettoineen.

Seisake  rakennettiin 1890-luvun loppupuolella valtion rautateiden arkkitehti Knut Nylanderin suunnittelemien tyyppipiirustusten mukaan. Muut rakennukset on piirtänyt Bruno F Granholm ja ne on rakennettu 1906.


Selki-seisakki 1900-luvun alussa.
 

Seisakkirakennuksessa on ollut odotushuone, lipunmyynti- ja konttoritila  sekä posti. Rakennusta on laajennettu 1930-luvulla makasiiniosalla. Myöhemmin rakennuksen vesikaton uusimisen yhteydessä vanha puuleikkauksin koristeltu katto muutettiin yksinkertaiseksi harjakatoksi.

 
Selki-seisakki 1950 tienoilla.
 

Henkilöliikenteen loputtua Karjaa-Hyvinkää välillä 1983 Selin seisakkirakennus on toiminut mm.kirpputorina ja varastorakennuksena. Tilat on ollut vuokralla selkiläisellä Auvo Ortjulla. Vahtitupa ja muut talousrakennukset ovat olleet vuokrattuna vuoteen 2001 eläkkeelle VR tehtävistä jääneelle Riihimäkeläiselle Reino Ketolalle.

 
Vahtitupa.
 

Vuonna 2001 Anja Oravala-Merta ja Jukka Merta ostivat Selin asemakiinteistön kapiteelilta.

Vahtitupa ja muut talousrakennukset olivat ostohetkellä hyväkuntoisia. Asemarakennus tuli kaupan mukana purkukuntoisena. Vesikatto oli osittain romahtanut ja kantavat rakenteet osin lahonnet. Lisäksi kylän aktiivinen nuoriso oli kivittänyt ikkunat rikki. Kuitenkin seisokki rakennus oli vielä korjattavissa.Asemapäälikkö Jukka Merta.

 
Selki-seisakki ennen remonttia 2001.
 

Vahtitupaan ja muihin piharakennuksiin uusittiin vesikatot museoviraston avustuksella. Vahtitupaan ladottiin perinteinen savitiilikatto ja muihin rakennuksiin naulattiin kolmiorimahuopakate. Vahtitupa myös remontoitiin sisältä kevyesti. Osittain uusittiin pinkopahveja ja huoneet maalattiin sekä tapetoitiin. Lisäksi rakennettiin viemäri ja juokseva vesi.

Seisakki  kunnostettiin talkoovoimin. Vesikate uusittiin, ikkunat lasitettiin ja seinät maalattiin. Sisätiloissa uusittiin seinäpaneelia tarpeen mukaan.

 
Remontti meneillään. Asemarakennus maalausta vailla valmis.
 

Nykyään asemalla toimii pieni kalusteita valmistava yritys. Vahtitupa ja muut rakennukset ovat perheellä kesäkäytössä ja osittain talvella kalustefirman toimistona.

 

 
Selki-seisakki loppuvuonna 2004.