ASEMA   TUOTTEET   YHTEYSTIEDOT  
  historia rakennus uutisia  
 


SELKI-ASEMAN HISTORIAA

 

Selin seisake on Hanko-Hyvinkää radan varrella Otalammen ja Röykän asemien välissä. Radan rakennutti vuonna 1873  pietarilaisten liikemiesten rahoittama yhtiö. Yhtiön konkurssin myötä 1875 rata siirtyi valtiolle

Seisakki rakennuksen lisäksi aseman miljööseen kuuluu yksinkertainen vahtitupa, joka on toiminut asemamiehen perheen kotina, sekä sauna-leivintupa ja piharakennus navettoineen.


Katriina Elomaa 60v.


Selki-seisakki 1900 luvun alussa.

Seisake rakennettiin 1890-luvun loppupuolella valtion rautateiden arkkitehti Knut Nylanderin suunnittelemien tyyppipiirustusten mukaan. Muut rakennukset on piirtänyt Bruno F. Granholm ja ne on rakennettu 1906.


Yrjö, Fanny, Inga Elomaa. Lapset Soile ja Sirpa, Einar Antturi.


Johannes ja Katri Elomaa

Seisakkeen asemamiehenä toimi 1900-luvun alussa Johannes Elomaa ja hänen työtään jatkoi poika Yrjö Elomaa 1950-luvulle. Yrjö Elomaan jäätyä eläkkeelle seisakkeella ei ollut vakituista miehitystä vaan Otalammen asemamies hoiti Selin tehtävät osapäivätoimisesti.


Tuomo, Yrjö, Fanny, Soile, Sirpa ja Lempi Antturi. Selin Pertti, Helmi ja Kirsti. Kuva Yrjö Elomaan talon edessä.

 


    
    Lempi Antturi, Helmi ja Aino Elomaa


    


Aino Elomaa
Postitoimistoa seisakkeella on hoitanut Yrjö Elomaan sisar Aino Elomaa ja myöhemmin Eeva Kajosaari.
Seisake on ollut vilkas puutavaran lastauspaikka. Selkiläinen  Heli Artola  muistaa kuinka sota-aikaan asemamies Elomaa huusi ottamaan punaisen hatun pois päästä ja piiloutumaan puupinojen väliin venäläiskoneiden lennettyä aseman yli.


Pääsiäinen 1957 Aino-täti ja Pertti

Henkilöliikenteen loputtua Karjaa-Hyvinkää välillä 1983 Selin seisakkirakennus on toiminut mm.kirpputorina ja varastorakennuksena. Tilat on ollut vuokralla selkiläisellä Auvo Ortjulla. Vahtitupa ja muut talousrakennukset ovat olleet vuokrattuna vuoteen 2001 eläkkeelle VR tehtävistä jääneelle Riihimäkeläiselle Reino Ketolalle.

       
 


Aikuiset vasemmalta Aino,?, Elli ja Helmi Malm, Fanny, Yrjö, Helmi ElomaatLapsia Tuomo ja Paaso Elomaa, Kai ja Anna Liisa Antturi


Selissä kesällä 1930. Aidalla Tuomo ja Paaso Elomaa. Keinussa Anna Liisa, Kirsti ja Kai Antturi